600 bin kamu işçisine bayram sonrası hüsran: Zam oranı belli oldu!

Kamuda Çalışan 600 Bin İşçi için Toplu İş Sözleşmesi Süreci Devam Ediyor

Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci, hükümetin zam teklifine ilişkin kulis bilgileriyle yeni bir aşamaya girdi. ANKA’dan Zülfikar Doğan’ın aktardığına göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratları tarafından hazırlanan teklif, işçilerin beklentilerinin oldukça altında kalmaktadır.

Türk-İş ve Hak-İş’in Talepleriyle Zam Teklifi Arasındaki Fark

Türk-İş ve Hak-İş’in yüzde 50 zam, refah payı, sosyal hak artışı ve gelir vergisi düzenlemesi gibi kapsamlı taleplerine karşılık, hükümetin belirlediği zam oranı en fazla yüzde 30 ila 35 arasında olabilecektir.

Hedeflenen Enflasyona Uygun Zam Teklifi

Ekonomi yönetimi, 2 yıllık TİS sürecinde ücret ve hak artışlarını “dezenflasyon süreci ve ekonomik denge” ile uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır. Hükümetin teklifinde 2026 yılı için yalnızca yüzde 12’lik hedef enflasyon oranında bir artış öngörülmektedir.

Refah Payı, Kıdem Tazminatı ve Vergi Taleplerine Ret

İşçilerin sosyal hakları, vergi adaleti ve çalışma saatleri gibi talepler, iktidarın gündeminde değildir. Ekonomi yönetimi, zamların yılda bir kez yapılması ve hedef enflasyona endekslenmesi gibi bir modeli tartışmaktadır.

İşçi Sendikalarından Grev Tehdidi

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetten adım beklediklerini ve aksi halde grev dahil her türlü mücadeleye hazır olduklarını belirtmiştir. İşçilerin mevcut ücretlerle geçinememesi durumunda grev gibi adımların atılabileceği vurgulanmıştır.

Grev Yasakları ve Ekonomi Yönetiminin Politikası

TİS sürecinde yaşanan gerilimde, ekonomi yönetimi ile işçi sendikaları arasındaki farklar giderek büyümektedir. Bayram sonrası başlayacak resmi müzakerelerde sert pazarlıklar ve olası grev süreçleri gündeme gelebilir.

Related Posts

Köylüler zeytinlik için Ankara’ya gidiyor

Muğladan’dan çıkan grup, zeytinlikleri maden şirketlerine açan yasa teklifine karşı TBMM’ye yürüyüş başlattı. Limak’a özel yasa çıkarılacağı belirtildi. İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Esra Işık “Sesimizi duyuracağız. Milletvekillerine ‘bu yasayı geçirmeyin’ diyeceğiz. Toprağımızı savunacağız” dedi.

Diyarbakır’ın meslek liseleri 3 yılda 459 milyon TL ciro yaptı

Diyarbakır’da döner sermaye işletmesi bulunan 16 mesleki ve teknik lise, adeta “fabrika” gibi çalışarak 3 yılda 459 milyon 382 bin 349 lira ciro elde etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 62 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden döner sermayeye …

Otomotiv devinden Renault hamlesi!

Reuters’da yer alan habere göre şirketin CEO’su Ivan Espinosa’nın Nikkei gazetesine verdiği demeçte, yaklaşık yüzde 5 oranındaki hissenin satışa çıkarıldığı ve bu işlemin Nissan’a yaklaşık 100 milyar yen (yaklaşık 640 milyon dolar) gelir sağlayacağı …

Tarımsal risk haritaları güncellenecek

Kuraklık, yağış rejiminin değişmesi, don gibi iklimsel olayların tarımda oluşturduğu olumsuz etkinin azaltılması ve önceden gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla risk haritaları güncellenecek.

Doğrudan satışta yeni dönem: Tüketiciye 30 gün koşulsuz cayma hakkı geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Tüketici haklarını güçlendirmeyi ve sektördeki denetimsizliği azaltmayı hedefleyen düzenlemeye göre, artık tüketiciler 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve cezai bedel ödemeksizin cayma hakkı kullanabilecek.

SPK’dan Anadolu Efes ve Polisan’a onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Anadolu Efes’in 5,3 milyar TL ve Polisan Holding’in 3 milyar TL’lik bedelsiz sermaye artırım taleplerine onay verdi.