Limonda fiyat dengesizlikleriyle gelen ihracatı kısıtlama kararı iki gün dayandı: Yasak değil destek gerek

Limon İhracatına Getirilen Geçici Kısıtlama Kaldırıldı: Sektör Temsilcileri Uyarıyor

Çukurova’nın mart ayındaki zirai don felaketi sonrasında limon fiyatlarının yükselmesi üzerine Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı, limon ihracatına geçici bir yasak getirdi. Ancak, 8 Nisan’da başlayan yasağın sadece iki gün sonra, tepkiler üzerine kaldırıldığı açıklandı. Bakanlık, limon ihracatındaki yasağın 15 Mayıs’a kadar ertelendiğini duyurdu.

Sektör temsilcileri, ani kararların tarımsal üretime zarar verebileceğini vurgulayarak, ihracat yasağı gibi önlemler yerine yapısal desteklerin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de tarımda planlı üretim konularında sıkıntılar yaşanırken son olarak limon üretimi gündeme geldi. Geçen yıl fiyat dalgalanmaları ile başlayan sorun, özellikle Adana’da kilogram başına 30 kuruşa kadar düşen limon fiyatlarıyla belirginleşti. Bu durum üreticilerin zarar etmesine ve bazı çiftçilerin ağaçlarını kesmesine neden olurken fiyatlarda spekülatif artışlar da yaşandı. Kış aylarında ise don nedeniyle limon fiyatları 35-40 liradan 60 liranın üzerine çıktı.

Bu durum üzerine getirilen ihracat kısıtlaması, sektörde endişe yarattı. Geçici yasak kararının geri çekilmesi sektörde bir rahatlama sağlasa da uzmanlar, üretim planlamasının ve öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguluyor. Sektör temsilcileri, benzer müdahalelerin narenciye ihracatında belirsizlik yaratabileceğini ve uzun vadede olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.

Ziraat Mühendisleri Odası: Karar Üreticiye Zarar Verir

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahencan Tayakısı, limonlar için getirilen ihracat yasağının öncelikle zirai donun zararlarını doğruladığını ifade ederek, bu kararın iç piyasa fiyatlarını dengelemenin zor olduğunu belirtti.

Tayakısı, iktidarın plansızlığı nedeniyle yaşanan bu sorunun çözümünde üreticinin mağdur edilmek istendiğini belirterek, şunları söyledi: “Üretim plansızlığı ve öngörüsüzlüğün bedelini çiftçi ödemek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıllarda dalında kalan limon ağaçları kesilirken sadece seyreden iktidar, bu yıl para kazanmayı bekleyen narenciye üreticisine zarar veriyor. İhracatı durdurma yolunu enflasyona karşı bir hamle olarak görenler, ülke tarımına zarar veriyorlar.”

Tüketici Birliği Federasyonu: Limon Fiyatları Mart Ayından Bu Yana Yüzde 47 Arttı

Limonun “Market Endeksi”ne göre mart ayına kıyasla yüzde 47 arttığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tarım ürünlerindeki fiyat artışının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Deniz, devletten çiftçilere elektrik ve mazot gibi giderlerde ciddi destek sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Bakan Uraloğlu: 4 bin 75 yeni köprü inşa ettik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Son 23 yılda 488 kilometre uzunluğunda 4 bin 75 yeni köprü inşa ederek köprü sayısını 10 bin 42’ye, toplam uzunluğu ise 799 kilometreye ulaştırdıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, söz konusu mesafenin turizmin başkenti Antalya’dan Yunanistan’a kadar olan mesafeye ulaştığını ifade etti.

Yarın iki şirket temettü dağıtacak!

Yatırımcıların en sevdiği hisselerden olan temettü verenlere iki şirket daha katıldı. Anadolu Efes ve TGS Dış Ticaret yarın temettü verecek. Şirketler elde ettikleri karları pay sahipleriyle de paylaşıyor. NE KADAR TEMETTÜ ÖDEYECEKLER? Anadolu Efes 1 …

Taşınmazları ipotek ettirdi mülkleri satışa çıkardı: Atatürk’ün mirası FİSKOBİRLİK iflasın eşiğinde

1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde kurulan ve Türkiye’nin en köklü tarım kooperatiflerinden biri olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), ciddi bir mali krizin eşiğine geldi. BİRÇOK TAŞINMAZ İPOTEK EDİLDİ Nefes …

Kamp yapmak hayal oldu! Fiyatlar uçtu, artış yüzde 2500’ü buldu

Doğa sever vatandaşlar için Türkiye’nin güneybatısı adeta cennet gibi bir imkan sunuyor. Orta gelirli vatandaşlar sahil kenarındaki otellerin ücretlerini ödeyemezken artık kamp kurmaları da mümkün olmayacak. Kamp alanları, temmuz ayı …

Dolar 18 ayın dibinde! Trump bir kez daha küresel piyasaları sarstı

ABD Başkanı Trump’ın ani tarife tehditleri ve Apple’a saldıran paylaşımları sonrası dolar 18 ayın dibini gördü. Altın ve bitcoin yüksek seyrederken, yatırımcı güveni yerle bir oldu. ABD piyasaları haftayı sert kayıplarla kapatırken, gözler şimdi Fed’in ve Beyaz Saray’ın vereceği yeni sinyallerde.

Tohum sektöründe AR-GE faaliyetlerine desteklerin yerliliği artırması bekleniyor

TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, 4. Tarım Orman Şurası’nda alınan “tohumda yerlilik ve millilik oranlarının artırılması” kararını desteklediklerini belirterek, “Özellikle AR-GE’nin daha çok desteklenmesi büyük önem taşıyor.” dedi.