Konya’da içme suyu tehlikesi! Barajlarda doluluk oranı alarmı

Konya Ovası’ndaki Kuraklık Barajları Tehlike Sınırına Taşıdı

Son 15 yılın en kurak kış mevsimini yaşayan Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda bulunan barajlar, doluluk oranları konusunda endişe verici seviyelere geriledi. Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki su miktarı, alarm verici bir şekilde azalmış durumda. Altınapa Barajı’nda 2023 yılında mayıs ayında ölçülen su miktarı 27 milyon metreküpken, 2025 yılının 15 Mayıs gününde ise sadece 5,7 milyon metreküp seviyesine geriledi.

’15-20 Milyon Metreküp Su Hacmi Olması Gerekiyor’

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık, kuraklığın devam etmesi halinde yer altı su kaynaklarına dönülebileceğini belirtiyor. Arık, “Konya’ya en yakın içme suyu kaynağı olan Altınapa Barajı normal zamanlarda 15-20 milyon metreküp su hacmi tutmalıdır. Ancak kış mevsiminde yağışların az olması nedeniyle bu seviye 4 milyon metreküpe kadar düşmüştür. Nisan yağışlarına rağmen halen yetersiz durumda. Yağışların devam etmesi veya barajın beslenmesi gerekiyor; aksi halde yer altı sularına yönelmek zorunda kalabiliriz” diye açıklamalarda bulundu.

‘Son 15 Yılın En Kurak Kışını Geçirdik’

Prof. Dr. Arık, Konya Ovası’nın son 15 yılın en kurak kışını yaşadığını belirtiyor. Yağışların geçen yıla göre 382 milimetreden 300 milimetreye düştüğünü ve bu durumun özellikle kış mevsiminde belirgin hale geldiğini ifade ediyor. Arık’a göre, önümüzdeki aylarda yağışlar normale dönmezse Konya uzun süreler boyunca yetersiz yağış alabilir.

‘Konya’nın Yıllık 100 Milyon Metreküp Suya İhtiyacı Var’

Prof. Dr. Arık, Konya’nın yıllık en az 100 milyon metreküp suya ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor. Ancak bugünlerde suyun sürdürülebilirliği konusunda endişeler bulunuyor. Arık, vatandaşların suyu tasarruflu kullanmalarının önemini vurgulayarak, yaz aylarında yağışların gelmemesi halinde su sıkıntısı yaşanabileceğini belirtiyor ve suyun verimli kullanılmasını öneriyor.

Related Posts

Konut Fiyat Endeksi nisanda aylık bazda yüzde 1,5 artarken yıllık yüzde 33’e yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı Nisan 2025 konut fiyat endeksi (KFE), kalite etkisinden arındırılmış olarak aylık yüzde 1,5 artış gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 32,9 artan KFE’de reel olarak ise yüzde 3,6 azalış yaşandı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de fiyatlar yükseliş trendini sürdürdü.

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Bakan Bayraktar: Şırnak, adeta petrolün başkenti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve 40’a yakın milletvekiliyle birlikte Şırnak’ta düzenlenen ‘Sivil Toplum Buluşması’na katıldı. Şırnak Üniversitesi’nde gerçekleşen programda, Gabar’da günlük petrol …

Milyonların gözü bu kararda: Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak?

Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne kadar ve ne zaman yatacak? 2025 Kurban Bayramı ikramiyesi tutarı kaç lira oldu? Emekli, dul ve yetimler bayram ikramiyesini ne zaman alacak? Ödemeler tahsis numarasına göre nasıl yapılacak? İşte ayrıntılar…

Türkiye’deki market fiyatları ile Almanya’daki fiyatlar arasında uçurum var: ‘Yoksulluğu mu kıskanacaklar ?’

Türkiye ile Almanya’daki market fiyatları, yoksullaşmayı da ortaya koydu. Bir Alman içerisinde temel gıda maddelerinin yer aldığı bir sepet için 88.90 avro harcarken, Türkiye’de Tarım Kredi Kooperatifleri’ndeki markette aynı ürünlerin yer aldığı sepete ödenen para ise 2 bin 940 liraya çıkıyor.

3 bin 500 metre derinlikte sondaj

Akdeniz’deki görevini tamamlamasının ardından 2 Ağustos’ta İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’de faaliyetlerine başlayan Türkiye’nin 7’nci nesil derin deniz sondaj gemisi Abdülhamid Han, Göktepe-3 Kuyusu’ndaki çalışmalarında sona yaklaştı.