Akıllı şehirlere az kaldı. Felaketler, karmaşık ulaşım sistemleri ne zaman tarih olacak?
Akıllı Şehirler: 2025’te Beklenen Trendler
Dünya nüfusu giderek şehirlerde yoğunlaşıyor. Bunlardan bazıları halihazırda devasa “mega şehirler” haline gelmiş durumda; bu terim, 10 milyondan fazla nüfusu olan bir şehir anlamına geliyor. Tokyo’yu (nüfus 37 milyon), Delhi’yi (30 milyon) ve Sao Paulo’yu (20 milyon) hayal edebiliriz. Bu tür kalabalıklaşma, “akıllı şehirlerin” hızla yükselişine yol açan yeni zorluklar yaratıyor. İşte bu yılın trendinden neler bekleyebileceğimiz.
Kentsel Planlamada Yapay Zeka
Kentsel alanlarda yaşayanlara hizmetleri daha etkili bir şekilde planlamak ve sunmak için yapay zekanın (AI) kullanımını giderek daha fazla göreceğiz. Bu, kaynakların daha verimli tahsisini sağlamak için verileri işleyen makine öğrenimi algoritmalarından altyapı sistemlerinin tahmine dayalı modellemesine kadar yapay zekanın her yönünü kapsar. Uygulamalar, vatandaşların günlük yaşamlarında önemli hizmet ve bilgilerin sağlanması arzusuna tabi tutulacaktır.
Su Kıtlığıyla Başa Çıkmak
Su kıtlığıyla karşı karşıya olan küresel kentsel nüfus 2050 yılına kadar iki katına çıkacak. Bu zorluğa teknolojik çözümler önümüzdeki yıllarda kentsel planlamanın merkezinde yer alacak. Bunun bizim işimiz olmadığını mı düşünüyorsun? Hepimizi etkiliyor!
Trend, tüm teknolojik araçların kullanımını içerecektir. Sensörlerden tahmine dayalı analitiklere, değişen su havzası seviyelerini ve tüketimini tahmin etmeye kadar. Gelişmiş su geri dönüşüm tekniklerinin uygulamaya konulması zorunlu hale gelecektir. Daha akıllı yönetim, hızla artan nüfus ve değişen iklim karşısında suyun toplanma, depolanma ve kullanılma şeklinin uyarlanması anlamına gelecektir.
Dijital Kimlik
Dijital vatandaşlık kentsel yaşamın geleceğinde giderek daha önemli bir rol oynayacaktır. Birçok yerde yerel yönetimler dijital kimlik planları uygulamaya koyuyor. değişiklik, izin başvurusu, sosyal ödeme alma ve vergi ödeme gibi hizmetlerin sağlanmasına yönelik yeni dijital çözümleri içerecek.
Teknolojinin uygulanmasının kültürel faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişmesi muhtemeldir. Dünyanın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar vatandaşların veri gizliliğini ve güvenliğini koruma konusunda giderek daha dikkatli olmaları gerekecek.
Akıllı Ulaşım Altyapısı
2025’te akıllı şehirde günlük seyahat, toplu taşımayı mikromobilite çözümleriyle birleştiren entegre sistemlerin uygulanması, ortak seyahat altyapısı ve otonom ve yarı otonom taşımacılığın ortaya çıkması yönünde değişiyor.
Ulaştırma altyapısının tüm unsurlarının birbiriyle bağlantılı ve senkronize olması veya bazen söylendiği gibi orkestrasyona tabi tutulması kritik önem taşıyacak. Daha sonra şehirlerde nasıl gezindiğimiz konusunda yeni bir anlayış kazanacağız. Herkesin işe gidiş gelişini nasıl daha sorunsuz, daha güvenli ve çevreye daha az zarar verecek hale getireceği denklemini çözmek belediye başkanlarına kalmış.
Sağlık Göz Önünde Bulundurularak Kentsel Planlama
Akıllı şehir teknolojisi çağı, kentsel ortamların insanların fiziksel ve zihinsel sağlığını daha iyi hale getirecek şekilde tasarlanması için yeni fırsatlar yaratıyor. Bu potansiyelden yararlanmak 2025’in bir diğer önemli trendi olacak. Bu, kirliliği veya sağlıksız gürültü seviyelerini izlemek ve tespit etmek için sensörlerin ve verilerin ve büyük şehrin nabzını izlemek için diğer benzer teknolojilerin kullanılmasını içerecektir.
Şehir Ölçeğinde Dijital İkizler
Dijital ikiz kavramı, simülasyonların yapılabileceği sanal kopyaların oluşturulmasını ancak simülasyonların canlı gerçek dünya verilerine dayalı olmasını içerir. Bu, kentsel planlama ve geliştirme yönetimi için çok faydalıdır. Dijital ikiz, basit bir nesneden veya mekanik sistemden tüm ekosisteme veya giderek artan bir şekilde tüm şehre kadar her şeyi modelleyebilir. Şehir ölçeğinde dijital ikiz projeleri şu anda Singapur, Helsinki ve Dublin’i içeriyor. Bu tür projelerde bir patlama görmemiz muhtemel.
İklim Direnci
Giderek istikrarsız ve öngörülemeyen bir iklime hazırlanmak, teknolojik şehir planlamasının ana odak noktasıdır. Küresel ölçekte aşırı hava olayları daha sık ve şiddetli hale gelecek. Bu zorluğun üstesinden gelmek, hazırlıklılığı artırmak ve afetlere daha etkili müdahalenin yanı sıra kurtarmayı mümkün kılmak için teknolojinin kullanılmasını içerecektir.
Yenilenebilir Enerji Altyapısı
Sürdürülebilir ve yenilebilir enerji kaynaklarına geçiş, 2025’teki bir diğer önemli trend olacak. Yapay zekanın yönlendirdiği esnek kaynak tahsisine sahip akıllı şebekeler şüphesiz çözümün bir parçası olacaktır. Yenilenebilir enerjinin ortaya çıkışı, mikro şebekelere geçiş ve arzın güvenilirliğini ve tutarlılığını artırmak için yeni pil depolama biçimleri de bu yıl akıllı şehirlerin önemli bir parçası olacak.