CHP’li Gürer: ‘Nihayet tarım sayımı yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Milletvekili Gürer: Tarım Sayımı İçin Harekete Geçilmeli

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, sürekli tarım sayımı yapılması çağrısında bulunduklarını belirterek, planlama için verilerin sağlıklı olması gerektiğini ifade etti. Gürer, şunları kaydetti:

“İlk tarım sayımı 1927 yılında yapıldı. 1950 yılında yapılan sayım sonrası, 1955 yılında kanunla sonu (0) ile biten yıllarda yapılma kararı verildi. 1960 yılında aksama olsa da 1963 yılında yapıldı. Farklı yöntemler uygulansa da sayım 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında 7 ayrı evrede gerçekleşti. Bu süreçte tarım sayımı, tarımla ilgili yapılan çalışmalarda önemli veri oluşumu sağladı. Ortalama on yılda bir tarım sayımı gerçekleşirken, AKP iktidarında 22 yıldır tarım sayımı yapılmadı.

“SÜREÇ ÖNEMLİ BİR AN ÖNCE TARIM SAYIMI YAPILMALI”

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında ‘Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol’ Eylül 2023’te imzalandığını Bakan Yumaklı duyurdu. 2026 sonuna kadar sayımın biteceği öngörülüyordu. Bu kere Resmî Gazete’de yayınlanan 10 Mayıs tarihli Cumhurbaşkanı Genelgesi ile yeni bir aşama başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında ‘Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol’ ile en son 2001’de yapılan tarım sayımının ardından, tarımda planlı üretim modeline geçişin en önemli adımlarından birisi atılmış oldu. Aradan geçen iki yıl sonunda Cumhurbaşkanı Genelgesi’nin Resmî Gazete’de yayınlanması da bir gecikmeyi gösteriyor. Sürec önemli ve bir an önce tarım sayımı yapılmalı. Bu kere olsun veriler doğru biçimde saptanıp kamuoyuna açıklanmalıdır.”

“NİHAYET TARIMDA PLANLAMADAN SÖZ ETMEYE BAŞLADI”

Ülkede Cumhuriyet dönemine geçişle tarıma verilen önemin, tarım verilerinin tarım politikalarının esasını belirlemesini sağladığını ifade eden Gürer, şöyle devam etti:

“22 yıldır tarımda planlama kalkıp piyasa tüccara bırakılarak tarım ticari bir alana dönüştürülünce tarım sayımı da rafa kalktı. İklim değişikliği, pandemi süreci, savaşlar tarımın önemini bir kez daha hatırlatınca her ülke kendine yetebilirliği arayışına girdi. Buradan sağlıklı sonuç, verilerin doğru okunması idi. Nihayet AKP iktidarı da tarımda planlamadan söz etmeye başladı. Bunun altyapısı, tarım verilerinin doğru bilinmesiydi ve o nedenle yapılmayan tarım sayımı için Bakanlık, TÜİK ile bir protokol imzaladı. 2023 yılında imzalanan protokol ile ilgili Cumhurbaşkanı Genelgesi ise 10 Mayıs’ta yayınlandı.

22 yıl sonra da olsa planlama ve tarım sayımı gündeme geldi. 2 yıl protokol için karar verilmesi ise ilginç bir süre. 2026 yılında bitecek denilmişti. Süreci izleyeceğiz.”

Gürer, AKP iktidarları döneminde planlamadan ve öngörüden uzak uygulamalar ile değişen sekiz Tarım ve Orman Bakanı’nın ayrı uygulamaları nedeniyle tarımın yazboz tahtasına döndüğünü ve bunun da tarımda sorunları katladığını belirtti. Gürer, tarımda yaşanan tüm sorunların nedeninin siyasi iktidarın beceriksizliği olduğunu ifade etti.

“2 YILDIR SÖYLENENLER PROTOKOLDEN İBARET”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde yer alan şu ifadeleri aktardı:

“Tarımsal üretimden nihai tüketiciye kadar uzanan gıda arz zincirinin, tüm tarafların refahını artıracak biçimde doğru, güncel ve detaylı veriler üzerine inşa edilerek kapsamlı politikalarla yönetilmesi amacıyla; tarım sektörüne ilişkin verilerin temin edilerek sürdürülebilir bir kayıt sistemi kurulması için genel tarım sayımı yapılacaktır.

Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı (Bakanlık) ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) arasında akdedilen ‘Genel Tarım Sayımına İlişkin Protokol’ hükümlerine göre, mezkûr Bakanlık ve TÜİK iş birliğinde, hem kayıtlılık ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmaların sonuçlandırılması hem de güncel saha verilerinin elde edilmesi hedefleri göz önüne alınarak iki aşamada gerçekleştirilecektir. Birinci aşamada, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve bu araziler üzerinde tarımsal faaliyette bulunan tarımsal işletmelerin tespiti, ön tarama faaliyetleri, soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanması, bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek; ikinci aşamada, birinci aşamada elde edilen bilgiler esas alınarak, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler (tarımsal işletmeler, işgücü, bu işletmelerin tasarrufunda bulunan tarım arazileri, hayvan, tarımsal alet ve makineler vb.) TÜİK tarafından 2025 yılı içerisinde tam sayım ve örnekleme yolu ile sahadan derlenecektir.

Bu itibarla, genel tarım sayımı yapılmasına ilişkin olarak bundan sonraki süreçte TÜİK tarafından yayımlanacak ‘Genel Tarım Sayımı Uygulama Rehberi’nde belirtilen esaslar ve çıkarılacak genelgeler çerçevesinde hareket edilecek, faaliyetlerin herhangi bir aksamaya mahal verilmeksizin zamanında ve eksiksiz olarak tamamlanmasını sağlamaya yönelik her türlü destek ve yardım başta mülki idare amirleri olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanacaktır. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.’

Bu durumda bugüne kadar iki yıldır yapıldığı söylenen çalışmaların protokolden ibaret kaldığı anlaşılıyor. TÜİK uygulama rehberi ve çıkaracağı genelgeler ile sürecin gelişeceği görülüyor. Bir an önce bu çalışmalar hızlandırılıp alanda ve yerinde tespitler yapılmalıdır. Arşiv verileri yazılarak değil, alanda, arazi ve ahır gezilerek saptamalar belirlenmelidir. Ülkemizde boşalan ahırda hayvan, ekilmeyen arazide ürün ve yok olmuş bahçede ağaç var görülmektedir. Bu nedenle istatistik veriler yerinde incelenerek belirlenmelidir.”

Related Posts

Kamp yapmak hayal oldu! Fiyatlar uçtu, artış yüzde 2500’ü buldu

Doğa sever vatandaşlar için Türkiye’nin güneybatısı adeta cennet gibi bir imkan sunuyor. Orta gelirli vatandaşlar sahil kenarındaki otellerin ücretlerini ödeyemezken artık kamp kurmaları da mümkün olmayacak. Kamp alanları, temmuz ayı …

Dolar 18 ayın dibinde! Trump bir kez daha küresel piyasaları sarstı

ABD Başkanı Trump’ın ani tarife tehditleri ve Apple’a saldıran paylaşımları sonrası dolar 18 ayın dibini gördü. Altın ve bitcoin yüksek seyrederken, yatırımcı güveni yerle bir oldu. ABD piyasaları haftayı sert kayıplarla kapatırken, gözler şimdi Fed’in ve Beyaz Saray’ın vereceği yeni sinyallerde.

Tohum sektöründe AR-GE faaliyetlerine desteklerin yerliliği artırması bekleniyor

TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, 4. Tarım Orman Şurası’nda alınan “tohumda yerlilik ve millilik oranlarının artırılması” kararını desteklediklerini belirterek, “Özellikle AR-GE’nin daha çok desteklenmesi büyük önem taşıyor.” dedi.

İstanbul’da nikah masasına oturmanın bedeli ilçeye göre değişiyor

İstanbul’da nikah fiyatları ilçelere göre değişkenlik gösteriyor. ‘Hafta içi’ ve ‘hafta sonu’ olarak değişkenlik gösteren fiyatlar, nikah memuru düğün salonuna davet edildiğinde ikiye katlanıyor. 8 bin 710 lira ile en pahalı nikah Kadıköy Belediyesi’nde en ucuzu ise bin 10 lira olarak Esenler Belediyesi’nde kıyılıyor. Yine Kadıköy’de nikah memuru düğün salonuna gelip nikahı kıyarsa 16 bin 210 lira talep ediliyor. Oturmadığı ilçede nikah kıydırmak isteyenler ise ekstra ücret ödüyor.

Letonya üretici enflasyonunda dikkat çekici düşüş

Letonya Merkez İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre, üretici fiyat endeksi Nisan 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 arttı. Bu oran, Mart ayında aşağı yönlü revize edilen yüzde 1,3’lük artışın altında kaldı. Böylece ülkede …

İktidar ekonomi ile övünürken, büyük firmalar işten çıkarmalara başladı! Prof. Hayri Kozanoğlu: ‘İşten çıkarmalar artacak’

Ekonomi yönetimi uygulanan program ile övünürken, başta büyük firmalar olmak üzere işletmeler işçi çıkarmaya başladı. Fatura yine emekçiye çıktı. İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, bunların önümüzdeki günlerde yaşanacakların “öncülü” olduğuna işaret ederek, işçi çıkarmalarının artacağına dikkat çekti.