İktidar ekonomi ile övünürken, büyük firmalar işten çıkarmalara başladı! Prof. Hayri Kozanoğlu: ‘İşten çıkarmalar artacak’

Vestel ve Diğer Firmaların İşten Çıkarmalarının Arkasındaki Sebepler

Vestel’in 2 bin işçiyi işten çıkarma kararı alması ve diğer büyük firmaların da benzer adımlar atması, ekonomi programını sorgulamamıza neden oldu. Ekonomi uzmanı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, yaşananları detaylarıyla analiz etti. Faiz oranlarının yükseliğine dikkat çeken Kozanoğlu, 19 Mart sonrası bu durumun daha da kötüleştiğini belirtti.

‘Faizler Artık Daha Yüksek ve Tehlikeli’

Kozanoğlu, yüksek faiz oranlarının işletmeleri zaten olumsuz etkilediğini vurgulayarak, şimdi faizlerin daha da artmasıyla işletmelerin ciddi bir mali yük altına girdiğini açıkladı. Bu durumun işletmeler üzerinde iki yönlü bir etkisi olduğunu söyleyen Kozanoğlu, “Birincisi, işletmeler için kredi maliyetlerinin artması ve bu durumun maliyetlere olumsuz etkisi. İkincisi ise beyaz eşya ve elektronik gibi sektörlerde yoğunlaşan işten çıkarmalar. Bu ürünlerin genellikle taksitle alınması, ancak faizlerin yükselmesiyle tüketici gücünün azalması bu sektörleri olumsuz etkiliyor” dedi. Kozanoğlu, tüketicilerin bu ürünleri satın alırken kredi kullandığını ve artan maliyetlerin tüketici tercihlerini etkilediğini de ekledi.

Üç Ana Faktör

Kozanoğlu, yaşananları üç ana faktör üzerinden şöyle özetledi:

  • İşletmeler için yüksek faiz maliyeti ve ekonomik durgunluğun beklentisi
  • Bireylerin yüksek faiz ve alım gücündeki azalma nedeniyle kredi ve taksitli alımlardan kaçınması
  • ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin etkisiyle Çin ve diğer Asya ülkelerinin ürünlerinin farklı pazarlara yönlendirilmesi ve bu durumun iç piyasadaki rekabeti azaltması

Kozanoğlu, gelecekte daha fazla işten çıkarmanın beklendiğini belirtirken, son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerin işçi hakları açısından önemli olduğunu vurguladı. Merkez Bankası’nın enflasyon sunumu sonrasında yaptığı açıklamada da Ticari ve tüketici faiz oranlarının yüksek seyredeceğini ifade eden Kozanoğlu, bu durumun şirket iflaslarını artırabileceğini belirtti.

Related Posts

Borsa güne nasıl başladı? (19 Haziran 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,54 değer kaybederek 9.196,13 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 42,68 puan ve yüzde 0,46 artışla 9.238,81 puana çıktı. Bankacılık …

Köylüler zeytinlik için Ankara’ya gidiyor

Muğladan’dan çıkan grup, zeytinlikleri maden şirketlerine açan yasa teklifine karşı TBMM’ye yürüyüş başlattı. Limak’a özel yasa çıkarılacağı belirtildi. İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Esra Işık “Sesimizi duyuracağız. Milletvekillerine ‘bu yasayı geçirmeyin’ diyeceğiz. Toprağımızı savunacağız” dedi.

Diyarbakır’ın meslek liseleri 3 yılda 459 milyon TL ciro yaptı

Diyarbakır’da döner sermaye işletmesi bulunan 16 mesleki ve teknik lise, adeta “fabrika” gibi çalışarak 3 yılda 459 milyon 382 bin 349 lira ciro elde etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 62 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden döner sermayeye …

Otomotiv devinden Renault hamlesi!

Reuters’da yer alan habere göre şirketin CEO’su Ivan Espinosa’nın Nikkei gazetesine verdiği demeçte, yaklaşık yüzde 5 oranındaki hissenin satışa çıkarıldığı ve bu işlemin Nissan’a yaklaşık 100 milyar yen (yaklaşık 640 milyon dolar) gelir sağlayacağı …

Tarımsal risk haritaları güncellenecek

Kuraklık, yağış rejiminin değişmesi, don gibi iklimsel olayların tarımda oluşturduğu olumsuz etkinin azaltılması ve önceden gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla risk haritaları güncellenecek.

Doğrudan satışta yeni dönem: Tüketiciye 30 gün koşulsuz cayma hakkı geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Tüketici haklarını güçlendirmeyi ve sektördeki denetimsizliği azaltmayı hedefleyen düzenlemeye göre, artık tüketiciler 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve cezai bedel ödemeksizin cayma hakkı kullanabilecek.