Tohum sektöründe AR-GE faaliyetlerine desteklerin yerliliği artırması bekleniyor

TÜRKTOB Başkanı Güler: Tarım Orman Şurası Kararları Sektör İhtiyaçlarına Cevap Verdi

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 4. Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesinde yer alan tohum sektörüne yönelik kararları değerlendirdi. Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu kararlar sektörün uzun süredir dile getirdiği ihtiyaçlara cevap verdi.” ifadelerini kullandı.

Güler, tohumculuk işletmelerinin sanayi işletmesi olarak kabul edilmesi kararının önemli olduğunu belirterek, “Bu düzenleme sayesinde tohumculuk şirketleri, KOSGEB destekleri gibi sanayi teşviklerinden yararlanabilecek.” dedi. Güler, “Sektörümüz yıllardır bu düzenlemeyi bekliyordu. Sadece tarımsal değil, aynı zamanda sanayi üretimi yapan bir sektörüz.” şeklinde konuştu.

“Sertifikalı tohum, çiftçimizin gelirini artırır”

Güler, şurada yer alan sertifikalı tohumluk üretiminin artırılması ve kayıt dışı satışının önlenmesi kararlarını da önemsediklerini belirterek, “Bu adımlar, kayıt dışılıkla mücadelede kritik öneme sahip.” diye konuştu. TÜRKTOB verilerine göre, 2010’da 498 bin ton olan tohumluk üretiminin, 2024’te 1 milyon 303 bin tona ulaştığını vurgulayan Güler, sertifikalı tohumun çiftçinin gelirini artırdığını ve tarımsal kalkınmanın temelinde olduğunu belirtti.

“İhtiyacımız olan tohumların yüzde 90’ından fazlasını yurt içinde üretiyoruz”

Güler, tohumda yerlilik ve millilik oranlarının artırılmasına destek vererek, “Bugün Türkiye, 9 bin 637 tescilli çeşide ve yüzde 134 ihracatın ithalatı karşılama oranına ulaşmış bir sektöre sahip.” açıklamasını yaptı. Güler, AR-GE’nin desteklenmesi, kendi çeşitlerin geliştirilmesi ve dış pazarda etkinliğin artırılmasının önemine değinerek, “Sektörün ihtiyaçlarının karşılanması için ulusal tohum laboratuvarının kurulması büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

“Çocukların öldüğü yerde huzur ve mutluluk aranamaz”

Güler, dünya genelinde devam eden savaşlara ve artan sivil ölümlere dikkat çekerek, “Çocukların öldüğü yerde huzur ve mutluluk aramak mümkün değil.” değerlendirmesinde bulundu. Güler, tüm dünyanın bu konuda sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Köylüler zeytinlik için Ankara’ya gidiyor

Muğladan’dan çıkan grup, zeytinlikleri maden şirketlerine açan yasa teklifine karşı TBMM’ye yürüyüş başlattı. Limak’a özel yasa çıkarılacağı belirtildi. İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Esra Işık “Sesimizi duyuracağız. Milletvekillerine ‘bu yasayı geçirmeyin’ diyeceğiz. Toprağımızı savunacağız” dedi.

Diyarbakır’ın meslek liseleri 3 yılda 459 milyon TL ciro yaptı

Diyarbakır’da döner sermaye işletmesi bulunan 16 mesleki ve teknik lise, adeta “fabrika” gibi çalışarak 3 yılda 459 milyon 382 bin 349 lira ciro elde etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 62 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden döner sermayeye …

Otomotiv devinden Renault hamlesi!

Reuters’da yer alan habere göre şirketin CEO’su Ivan Espinosa’nın Nikkei gazetesine verdiği demeçte, yaklaşık yüzde 5 oranındaki hissenin satışa çıkarıldığı ve bu işlemin Nissan’a yaklaşık 100 milyar yen (yaklaşık 640 milyon dolar) gelir sağlayacağı …

Tarımsal risk haritaları güncellenecek

Kuraklık, yağış rejiminin değişmesi, don gibi iklimsel olayların tarımda oluşturduğu olumsuz etkinin azaltılması ve önceden gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla risk haritaları güncellenecek.

Doğrudan satışta yeni dönem: Tüketiciye 30 gün koşulsuz cayma hakkı geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Tüketici haklarını güçlendirmeyi ve sektördeki denetimsizliği azaltmayı hedefleyen düzenlemeye göre, artık tüketiciler 30 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve cezai bedel ödemeksizin cayma hakkı kullanabilecek.

SPK’dan Anadolu Efes ve Polisan’a onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Anadolu Efes’in 5,3 milyar TL ve Polisan Holding’in 3 milyar TL’lik bedelsiz sermaye artırım taleplerine onay verdi.